Autisme spectrum stoornis (ASS)
Bij mensen met autisme spectrum stoornis gaan de hersenen op een andere manier om met alles wat zij zien, horen, ruiken en voelen. De oorzaken van autisme zijn nog niet duidelijk. Waarschijnlijk spelen erfelijke aanleg en andere factoren samen een rol.
Internationaal zijn er afspraken gemaakt om autisme spectrum stoornis vast te stellen. De nieuwste afspraken staan in de DSM-5.
Voordat de DSM-5 er was, stelden dokters ook diagnoses als klassiek autisme, Asperger syndroom en PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified). Maar nu krijgen mensen die diagnoses niet meer.
Dokters stellen autisme vaker vast bij jongens en mannen, dan bij meisjes en vrouwen. Van persoon tot persoon kunnen de sociale en andere problemen van ASS anders zijn. De ernst en het soort problemen kan verschillend zijn. Mensen met ASS kunnen alle mogelijke soorten en combinaties van beperkingen en kwaliteiten hebben.
Mensen met autisme kunnen meer moeite hebben met sociale contacten. Mensen met autisme hebben vaak veel interesse in één of een paar onderwerpen of activiteiten. Ook kan bepaald gedrag zich steeds herhalen. Sommige mensen met autisme houden van structuur in hun leven.
Soms is iemand gevoeliger voor bijvoorbeeld pijn of geluid. Of juist minder gevoelig daarvoor. Mensen met autisme hebben vaker last van depressie of angst.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Autismespectrumstoornissen
Autism spectrum disorder -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken aan autisme spectrum stoornis als iemand de kenmerken heeft zoals hierboven staan. Een psychiater of gezondheidszorgpsycholoog kan autisme vaststellen door iemand te onderzoeken. Dit gebeurt met speciale regels (DSM-5).
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Autisme spectrum stoornis (ASS) kan niet genezen. Mensen met ASS krijgen hulp om te begrijpen wat ASS is en hoe zij er mee kunnen omgaan. Dat heet psycho-educatie. Kinderen krijgen vaak samen met hun ouders hulp om te leren hoe zij met andere mensen om kunnen gaan. Als mensen met ASS last hebben van een depressie of angst, krijgen ze daar een behandeling voor. Soms helpen medicijnen hierbij.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de 100 mensen (1%) heeft ASS.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Dat weten dokters nog niet helemaal. Autisme spectrum stoornis ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van erfelijke aanleg en andere factoren. Dat heet multifactoriële overerving.
Soms is autisme een kenmerk van een erfelijk syndroom. Bijvoorbeeld Rett syndroom of fragiele X syndroom. Dan hangt het van dat syndroom af op welke manier het erfelijk is.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Autisme Spectrum Stoornis ontstaat meestal door erfelijke aanleg en omgevingsfactoren samen. Daarom erft autisme waarschijnlijk multifactorieel over.
Soms is autisme onderdeel van een erfelijk syndroom. Dan bepaalt dat syndroom de manier van overerven.
-
Kinderwens
Heb je misschien kans op een kind met ASS en wil je een kind? Dan kun je je kinderwens bespreken met je dokter. Die kan je soms verwijzen naar een erfelijkheidsarts. De erfelijkheidsarts kan je informatie geven of je kind hierop kans heeft.
-
Meer info voor patiënten
- Autisme en erfelijkheidInformatieblad geschreven door het Erfocentrum
- Nederlandse Vereniging voor Autisme(NVA)Informatie en lotgenotencontact
- Cyberpoli ASSInformatie en mogelijkheid om vragen te stellen
- Verhaal van DianeMeerdere van haar kinderen hebben ASS en zijn hoogbegaafd
- Balans Vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsproblemen bij het leren en/of gedrag. Belangenbehartiging en uitwisseling van kennis en ervaringen tussen ouders, onderwijs, zorg, wetenschap en politiek.
- AutismeInformatie, advies en ondersteuning van MIND.MIND wil psychische gezondheid bevorderen en alle mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen.
- Dr. Leo Kannerhuis Centrum voor autisme. Voor iedereen die een diagnose autisme heeft met daarnaast mogelijk andere psychiatrische-, of gedragsproblemen en waarvoor specialistische GGZ behandeling nodig heeft. Je kunt er terecht als eerdere behandeling niet voldoende heeft geholpen.
- AutismedigitaalInformatie voor volwassenen met autisme en hun omgeving
- Stichting AutsiderOntmoetingsplek voor volwassenen met een vorm van autisme
- Ikhebdat.nlInformatie speciaal voor kinderen
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels over autisme spectrum stoornissen
-
Meer info voor artsen
- dr. Leo KannerhuisInformatie voor professionals
- Zorgstandaard AutismeGGZ standaarden
- JGZ-richtlijn Autismespectrumstoornissen
- Autismespectrumstoornissen bij volwassenenRichtlijnendatabase Federatie Medisch Specialisten
-
Expertisecentra
-
- ENCORE - Expertisecentrum Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC
- Afdeling Algemene Kindergeneeskunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6146
- secretariaatalkg@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-