Vaccins tegen corona
Veel mensen hebben prikken gehad tegen corona. In Nederland zijn het Moderna vaccin, het BioNTech/Pfizer vaccin, het AstraZeneca vaccin, het Janssen vaccin en het Nuvaxovid vaccin tegen corona goedgekeurd.
Misschien vraag je je af hoe het nu zit met het krijgen van prikken tegen corona. Hieronder hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.
Meer algemene informatie kun je onder andere vinden op vaccinatie tegen het coronavirus en welke coronaprik wordt mij geadviseerd?
Veel mensen hebben prikken gehad tegen corona. In Nederland zijn het Moderna vaccin, het BioNTech/Pfizer vaccin, het AstraZeneca vaccin, het Janssen vaccin en het Nuvaxovid vaccin tegen corona goedgekeurd.
Misschien vraag je je af hoe het nu zit met het krijgen van prikken tegen corona. Hieronder hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.
Meer algemene informatie kun je onder andere vinden op vaccinatie tegen het coronavirus en welke coronaprik wordt mij geadviseerd?
Ik heb een ziekte of aandoening. Mag ik wel prikken tegen corona krijgen?
Je kunt dit bespreken met je huisarts of je specialist. Er zijn een paar redenen waarom het nemen van een prik tegen corona misschien niet kan, bijvoorbeeld als iemand allergisch is voor stoffen die in het vaccin zitten. Of omdat iemand een ernstige allergische reactie kreeg na een (eerste) prik tegen corona. Een dokter die gespecialiseerd is in allergieën (allergoloog) kan hier advies over geven.
Verandert mijn DNA als ik me laat prikken tegen corona?
Nee, je DNA verandert niet als je je laat prikken tegen corona.
De vaccins die het eerst ontwikkeld werden zijn mRNA-vaccins. Hierin zit een stukje genetische code (mRNA) voor het maken van de spike-eiwitten van het coronavirus. Met die code maakt het lichaam vervolgens zelf spike-eiwitten van het coronavirus. Het afweersysteem herkent de spike-eiwitten als niet-lichaamseigen en gaat antistoffen maken. Als je na je vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan word je door die antistoffen beschermd.
Later ruimt het lichaam het vaccin weer op. Het komt niet in je DNA. Omdat het niet in je DNA komt, kun je het ook niet doorgeven aan je kinderen.
In het vaccin van Novavax zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus. Die eiwitdeeltjes zijn nagemaakt in het laboratorium. Je lichaam maakt na de prik antistoffen aan tegen de eiwitdeeltjes. De hulpstof, die ook in het vaccin zit, zorgt ervoor dat de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Als je later in contact komt met het coronavirus dan wordt het spike-eiwit op het virus herkend door het afweersysteem. Het afweersysteem voorkomt dan dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans om (ernstig) ziek te worden, wordt daardoor kleiner.
Je leest meer over hoe de vaccins werken op werking en veiligheid van het coronavaccin.
Hebben de coronavaccins invloed op mijn vruchtbaarheid?
Nee, als een man of vrouw zich laat prikken tegen corona dan heeft dat geen invloed op hun vruchtbaarheid.
De prikken hebben ook geen invloed op de pil of andere anticonceptiemiddelen.
Twijfel je over vaccineren omdat je zwanger wil worden of zwanger bent? Kijk dan voor informatie op overvaccineren.nl.
Krijgen zwangere vrouwen de prikken tegen corona?
Ja, zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met de vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt zowel voor vrouwen met een ziekte (zoals diabetes of hart- en longziekten) als voor gezonde zwangere vrouwen. Als een zwangere vrouw de prikken tegen corona niet neemt, hebben zowel zij als haar ongeboren baby een grotere kans om ernstig klachten te krijgen als zij corona krijgen.
Kijk voor meer informatie bij zwangerschap en de coronaprik van de Rijksoverheid en vaccineren tegen COVID-19 tijdens zwangerschap van het RIVM.
Krijgen kinderen ook prikken tegen corona?
Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar met een ernstige medische aandoening kunnen een prik krijgen. Zij hebben minder van het vaccin nodig. Daar is de prik op aangepast. Meer informatie vind je hier.
Ook kinderen met een ernstige medische aandoening van 5 tot en met 11 jaar kunnen een prik krijgen. Hun ouders of verzorgers beslissen of zij hun kind(eren) laten prikken. Meer informatie vind je hier. Voor deze kinderen is er een infographic over coronavaccinatie.
Voor kinderen van 5 tot 11 jaar zonder ernstige aandoening is het niet meer nodig prikken tegen corona te krijgen, omdat zij bijna nooit ziek worden van corona. Meer weten? Kijk dan hier.
Kinderen van 12 tot en met 17 jaar kunnen als ze dat willen prikken tegen corona krijgen.
Jongeren tot 23 jaar kunnen vragen stellen via de chat van jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem.
Wie kunnen vanaf najaar 2023 een prik krijgen tegen corona?
Vanaf ongeveer oktober kunnen sommige mensen nog een keer een prik tegen corona krijgen. Mensen die vanaf het najaar een prik kunnen krijgen zijn:
- mensen van 60 jaar en ouder
- volwassenen en kinderen die door een ziekte of aandoening meer kans hebben om erg ziek te worden van corona (medische hoogrisico-groepen)
- mensen die ieder jaar een uitnodiging krijgen voor de griepprik
- zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten
Het is niet nodig dat alle mensen uit de bevolking zich laten vaccineren, want er is een grote bescherming. Dit komt omdat veel mensen zich hebben laten vaccineren en/of corona hebben gehad.
Heb je iemand in je omgeving (in je gezin) die snel erg ziek kan worden door corona? Dan kun je misschien wel een prik halen.
Meer weten? Lees dan dit najaar nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor risicogroepen en zorgmedewerkers.
Hebben de prikken ook bijwerkingen?
Ja, maar niet iedereen krijgt daar last van. De bijwerkingen van de vaccins zijn meestal mild en duren vaak hooguit een paar dagen. Krijg je meer klachten? Neem dan contact op met je huisarts.
Mensen die (mogelijk) allergisch zijn voor een coronavaccin, kunnen in veel gevallen toch gevaccineerd worden tegen Covid-19. Dat kan niet via de ‘gewone’ manier, maar gebeurt in het ziekenhuis, onder begeleiding van een allergoloog.
Waarom prikken halen tegen corona?
Je kiest er zelf voor of je de prikken neemt tegen corona. Het is niet verplicht. Maar als je je laat vaccineren, dan ben je na een bepaalde tijd na de tweede prik beschermd tegen een corona. Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik.
Je kunt er meer over lezen op de website van de Rijksoverheid .
Twijfel je over vaccineren? Op overvaccineren.nl vind je informatie. Heb je daarna nog vragen? Dan kun je verder praten met een zorgprofessional, de contactgegevens staan op overvaccineren.nl
Hoe goed beschermen de coronavaccins?
De vaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden en/of in het ziekenhuis terecht komen door een corona-infectie.
Lees over hoe goed de vaccins beschermen.
Wil je meer weten?
Kijk dan op:
- Thuisarts.nl
- Vaccinatie tegen het coronavirus van Rijksoverheid.nl
- COVID-19 vaccinatie van het RIVM
- Overvaccineren.nl
- Mijn vraag over corona
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
Update-datum: 6 juli 2023