Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccins tegen corona

In Nederland zijn het Moderna vaccin, het BioNTech/Pfizer vaccin, het AstraZeneca vaccin en Janssen vaccin tegen corona goedgekeurd. Heb je een aandoening? En vraag je je af of je de prikken tegen corona mag hebben? Of vraag je je af of deze vaccins je DNA veranderen?

Ik heb een ziekte of aandoening. Mag ik wel prikken tegen corona krijgen?

Je kunt dit bespreken met je huisarts of je specialist. Jullie kunnen dan overleggen wat je het beste kunt doen.

Verandert mijn DNA als ik me laat prikken tegen corona?

Nee, je DNA verandert niet als je je laat prikken tegen corona.

In de vaccins zit een stukje genetische informatie van het coronavirus. Je kunt daar niet ziek van worden. Als dit in je lichaam komt, dan herkent je afweer dit. Dan gaat je lichaam afweerstoffen maken.

Later ruimt het lichaam dit stukje genetische informatie uit het vaccin weer op. Het komt niet in je DNA. Omdat het niet in je DNA komt, kan je het ook niet doorgeven aan je kinderen.

Als je na je vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan herkennen je afweerstoffen dit virus en maken ze het virus onschadelijk. Dan ben je beschermd tegen corona. Je leest meer over hoe de vaccins werken op rivm.nl.

Hebben de coronavaccins invloed op mijn vruchtbaarheid?

Nee, als een man of vrouw zich laat prikken tegen corona dan heeft dat geen invloed op hun vruchtbaarheid.
De prikken hebben ook geen invloed op de pil of andere anticonceptiemiddelen.

Krijgen zwangere vrouwen de prikken tegen corona?

Ja, zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met de vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt niet alleen meer voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) maar ook voor gezonde zwangere vrouwen. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen.

Als je een afspraak maakt voor een coronavaccinatie krijg je de vraag of je zwanger bent. Ook in de gezondheidsverklaring die je thuis in moet vullen en meeneemt naar de afspraak, krijg je hierover een vraag.

Kijk voor meer informatie bij zwangerschap en vaccinatie en bij de vragen en antwoorden op de website van het RIVM.
En op zwangerschap en coronavaccinatie van de Rijksoverheid.

Krijgen kinderen ook prikken tegen corona?

Ja, als je 12 jaar of ouder bent kan je een prik krijgen.

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar die meer risico hebben om ernstig ziek te worden van corona kunnen nu al een prik krijgen tegen corona. De jongeren worden bij de GGD gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. 
De huisgenoten van deze jongeren die 12 jaar of ouder zijn kunnen,  gevaccineerd worden om deze kwetsbare jongeren beter te beschermen.
Ook gezonde jongeren van 12 tot en met 17 jaar die een huisgenoot hebben die ernstig ziek is, kunnen in bepaalde situaties gevaccineerd worden.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op coronavaccinatie voor jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico.

Vanaf begin juli kunnen alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen, zich laten vaccineren. Ze krijgen dan een prik met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Op vaccinatie van jongeren van 12 tot met 17 jaar staat alle informatie voor jongeren en ouders op een rijtje.
Jongeren tot 23 jaar kunnen vragen stellen via de chat van jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem.

Hebben de prikken ook bijwerkingen?

Ja, maar niet iedereen krijgt daar last van. De bijwerkingen van de vaccins zijn meestal mild en zijn meestal na een paar dagen over. Krijg je meer klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Als je allergisch bent voor één van de stoffen die in de prikken zitten, dan mag je het coronavaccin niet krijgen.

Waarom prikken halen tegen corona?

Je kiest er zelf voor of je de prikken neemt tegen corona. Het is niet verplicht. Maar als je je laat vaccineren, dan ben je na een bepaalde tijd na de tweede prik beschermd tegen een corona. Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik.

Iemand die de prikken heeft gehad, moet zich nog wel aan de coronaregels houden . Onderzoekers weten namelijk nog niet of mensen die de prikken hebben gehad, toch nog andere mensen kunnen besmetten met corona.

Hoe goed beschermen de coronavaccins?

De vaccins beschermen goed tegen een corona-infectie. Onderzoekers zagen ook dat mensen die nadat ze de prikken gehad hadden toch corona kregen, minder ernstig ziek werden. Je leest meer over hoe goed de vaccins beschermen.

Wil je meer weten?

Lees de informatie op Thuisarts.nl  en kijk bij algemene vragen en antwoorden over de coronavaccins op Rijksoverheid.nl  en op RIVM.nl.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.