Overslaan en naar de inhoud gaan

Malrotatie

Een malrotatie is een aangeboren aandoening van de darmen. Onze dikke- en dunne darm zijn bij elkaar meer dan 7 meter lang. Ze liggen netjes in elkaar gedraaid in onze buik. Maar bij een malrotatie is een stuk van de darmen tijdens de zwangerschap niet goed gedraaid. Daardoor kan de darm ingesnoerd of afgekneld raken.
Dit kan op verschillende plaatsen in de darm gebeuren. Meestal beginnen de klachten van een malrotatie kort na de geboorte. Maar soms ook pas later in het leven. Heel soms wordt een malrotatie pas op volwassen leeftijd ontdekt.

Klachten kunnen zijn: een dikke, pijnlijke buik en groenig braken. Je kunt aanvallen van buikpijn krijgen. Kinderen komen door de darmproblemen soms niet genoeg aan in gewicht.

Een malrotatie kan leiden tot een volvulus. Dan draait de darm op zo’n manier in elkaar dat ontlasting niet meer door de darm heen kan. Dit heet ook wel darmkronkel of torsie. Door de volvulus kan een afsluiting van de darm ontstaan (een ileus) en kan ook de bloedtoevoer naar dit stuk van de darm afgesloten raken. Hierdoor kan het stuk darm afsterven of kan er een gaatje in de darm ontstaan.

Een malrotatie kan het enige probleem zijn. Maar vaak hebben kinderen naast de malrotatie, ook andere aandoeningen. Dan heeft het kind mogelijk een syndroom. Voorbeelden van afwijkingen die samen met malrotatie voor kunnen komen zijn: hernia diafragmatica, omphalocèle, gastroschisis, de ziekte van Hirschsprung, galgangatresie, anorectale malformatie en hartafwijkingen. Soms liggen andere organen verkeerd in de buik. Dit noemen we situs inversus.

Soms komt een malrotatie voor bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Malrotatie van de darm
      Malrotation
      Intestinal malrotation

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen aan een malrotatie denken als je bovenstaande klachten hebt. Bij spoedgevallen doen ze soms een een (kijk)operatie. Zo wordt dan een malrotatie ontdekt. Als er geen spoed is, is met een röntgenfoto of een CT-scan te zien of iemand een malrotatie heeft.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Een malrotatie is te behandelen met een operatie. Hierbij wordt het stuk darm weer op de juiste plek in de buik geplaatst. Bij een volvulus haalt een chirurg de draai uit de darm weg zodat die weer bloed krijgt. Soms is het bij een volvulus nodig een stuk darm weg te halen, omdat het afgestorven is.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Een malrotatie komt bij ongeveer 1 op de 500 pasgeboren baby’s voor.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Een malrotatie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ook erfelijk zijn. Zijn er naast een malrotatie ook andere afwijkingen? Dan kan het een syndroom zijn. Er zijn verschillende syndromen waarbij malrotatie voorkomt, met verschillende erfelijke oorzaken hebben.
      Je kunt ook een malrotatie hebben en verder geen problemen. Dan hoort het niet bij een syndroom. Het is niet bekend wat dan de oorzaak is van de verkeerde aanleg van de darmen is.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Hoort de malrotatie bij een andere aandoening of syndroom? En is die aandoening of dat syndroom erfelijk? Dan kun je nog een kind krijgen met dit probleem.
      Heeft jouw kind alleen een malrotatie? Dan is de kans op volgende baby met een malrotatie waarschijnlijk laag.

    • Kinderwens

      Zit malrotatie van de darmen in jouw familie of die van je partner? En willen jullie graag een kind? Je dokter kan je verwijzen naar een klinisch geneticus. Die kan je vertellen over de erfelijkheid. En over de verschillende mogelijkheden voor onderzoek voor, tijdens of na de zwangerschap.

      Vrouwen met malrotatie die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.

    • Expertisecentra
      • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.