Overslaan en naar de inhoud gaan

Guillain-Barré syndroom

Guillain-Barré syndroom (GBS) is een ziekte van het perifere zenuwstelsel, waardoor iemand in een korte tijd zwakke of verlamde spieren krijgt. Het perifere zenuwstelsel zorgt voor de verbinding tussen de hersenen en de ruggengraat (het centrale zenuwstelsel) en de rest van het lichaam.

Waarschijnlijk is Guillain-Barré syndroom een autoimmuunziekte, waarbij het afweersysteem het perifere zenuwstelsel aanvalt.

Meestal heeft iemand voordat GBS begint eerst een infectie-ziekte gehad. Bijvoorbeeld een infectie met de bacterie Campylobacter jejuni of een virus. Het kan ook om andere infectieziektes gaan.

Een tijdje daarna krijgt iemand in een korte tijd zwakke spieren en vaak ook pijn, minder gevoel of een raar gevoel in de armen, handen, benen, voeten en romp. Meestal wordt dit binnen 4 weken erger. Mensen met GBS worden bijna altijd behandeld in het ziekenhuis.

De ernst van de ziekte verschilt tussen personen. Meestal wordt iemand (bijna) helemaal beter van GBS. Maar de meeste mensen blijven klachten houden zoals heel erg moe zijn, een raar gevoel of pijn hebben. Hoeveel klachten iemand houdt, verschilt van persoon tot persoon. Soms overlijdt iemand aan deze ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN