Klompvoet
De klompvoet is een afwijking van één of beide voeten. Bij de geboorte wijzen de voeten van de baby naar beneden, in plaats van naar voren. En de tenen wijzen naar het andere been. Een klompvoet heeft de vorm van een golfclub, of een komma.
De oorzaak is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk ontstaat een klompvoet door erfelijke aanleg en omstandigheden tijdens de zwangerschap. Wat dat precies is, weten we niet. Klompvoeten komen vaker bij jongens voor dan bij meisjes.
Bij klompvoeten zijn bepaalde spieren en pezen van de voet korter dan normaal. Daardoor heeft de voet geen normale stand. Iemand kan alleen een klompvoet hebben, maar soms heeft iemand met een klompvoet ook nog andere bijzondere kenmerken. Bijvoorbeeld, iemand met spina bifida heeft soms ook klompvoeten. Er zijn ook enkele erfelijke syndromen, waarbij een klompvoet een kenmerk is.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Klompvoeten
Pes Equinovarus
Congenital talipes equinovarus
Congenital clubfoot
CTEV
TEV
Talipes valgus -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen vaststellen dat het om een klompvoet gaat als een kind de kenmerken heeft zoals die hierboven staan.
Soms wordt tijdens de zwangerschap op de 20-wekenecho gezien dat de baby een klompvoet heeft.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De behandeling begint direct na de geboorte. Dokters zetten de voet (of voeten) met gips in de juiste stand. Om de zoveel tijd vervangen ze het gips en buigen ze de voet verder in de juiste stand. Op een gegeven moment doen dokters een operatie aan de achillespees.
Daarna wordt de voet tot het derde of vierde jaar met een speciale schoen die aan een staaf vast zit in de juiste stand gehouden. -
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de 1.000 baby’s wordt met klompvoeten geboren.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Dokters weten niet precies wat de oorzaak is van klompvoeten. Waarschijnlijk ontstaat een klompvoet door erfelijke aanleg en wat een baby meemaakt tijdens de zwangerschap.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Dokters weten niet precies of een klompvoet erfelijk is. Waarschijnlijk ontstaat een klompvoet door erfelijke aanleg en wat een baby meemaakt tijdens de zwangerschap. Dit noemen we multifactoriële overerving.
-
Kinderwens
Heb je een kind met een klompvoet en wil je nog een kind? Dan heeft een volgend kind een kans van ongeveer 4% (4 op 100) om ook een klompvoet te hebben.
Soms zijn er verschillende mensen in een familie met een klompvoet. Je kunt dan aan je arts een verwijzing vragen naar een erfelijkheidsarts. Die kan jullie misschien informatie op maat geven.
-
Meer info voor patiënten
- Stichting Klompvoet Nederland Informatie en lotgenotencontact
- BehandelmethodeSinds maart 2014 krijgen kinderen allemaal dezelfde behandeling gebaseerd op de Ponseti-methode. Dit gebeurt door een gespecialiseerd team bij één van de 11 Klompvoetcentra in Nederland
- Hoe wordt een klompvoet behandeld?Filmpje over de Ponseti-methode.
- Laura is geboren met een klompvoetje en is mamaZe vertelt hoe dit van invloed is op haar gezin, bijvoorbeeld traplopen is moeilijk. En het huishouden doen kost meer tijd. Ook haar oudste zoon is geboren met een klompvoet. Maar ze kijkt positief naar de toekomst.
- Ikhebdat Informatie speciaal voor kinderen die een werkstuk of spreekbeurt willen maken
- Genetic and Rare Dieases Information Center (GARD)Informatie in het Engels
-
Meer info voor artsen
- Richtlijn Primaire idiopathische klompvoet Federatie Medisch Specialisten
- Orphanet Familiale klompvoet met of zonder geassocieerde onderste ledemaat anomalieën
-
Expertisecentra
-
- Expertisecentrum voor Aangeboren Hand en Arm Afwijkingen
- Afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6393
- cranio@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Skeletmalformaties & Mobility Clinic
- Polikliniek Kinderorthopedie
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 756 7470
- kinderORSK@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-