Vragen

ma 29 jun 2015
Printvriendelijke versieE-mailPDF version

Heb je vragen over:

  • Erfelijkheid
  • Erfelijke en aangeboren aandoeningen
  • Kinderwens en erfelijkheid
  • Genetische testen
  • Lotgenotencontact

Dan kun je terecht bij de Erfomail.

Wij geven een antwoord op maat. En we verwijzen je naar de juiste instantie.
Ook (zorg)professionals, studenten en docenten kunnen vragen aan ons voorleggen.

Vragen beantwoorden we binnen vijf werkdagen. We ontvangen je vraag bij voorkeur per email.

 

Erfocentrum Stationsplein139                                                                                                                                                                                                                                                                               3818 LE Amersfoort   

Telefoon: 033-3032110

 

 

 

 

 

Vraag: 
Voorbeeld: Zijn psychische ziekten erfelijk?
Antwoord: 

We weten dat psychische aandoeningen vaker in families voorkomen. Toch weten we niet precies wat de oorzaak is. Dat komt omdat psychische aandoeningen meestal niet door één verandering in het erfelijke materiaal (mutatie) veroorzaakt worden. 

Bij het ontstaan van psychische ziekten spelen erfelijke aanleg en omgevingsfactoren samen een rol. Ofwel: er is niet één enkele oorzaak voor psychische aandoeningen. Er zijn wel duizenden verschillende genvarianten die samen de kans op een psychische aandoening (soms maar een klein beetje) kunnen verhogen. 

Daarnaast zijn er andere oorzaken. Bijvoorbeeld wat iemand heeft meegemaakt en hoe (gezond) iemand leeft. Nare ervaringen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die een erfelijke kwetsbaarheid hebben voor deze ziektes, een duw geven in de richting van een psychische aandoening. 

Meer informatie:
Autisme
Depressie
Schizofrenie