Verzekeren

Interview

Gelukkig konden we ons droomhuis kopen

Natuurlijk wisten Joshua en Marieke dat in Joshua’s familie een erfelijke ziekte voorkomt, familiaire hypercholesterolemie. Dit is een ziekte waarbij er te veel cholesterol in je bloed zit. Joshua had zich in het verleden laten testen en zijn cholesterolwaarden bleken te hoog. Sindsdien slikt hij medicijnen, is hij gaan sporten en gezonder gaan eten en laat hij zijn bloed regelmatig controleren. Inmiddels heeft Joshua niet meer teveel cholesterol in zijn bloed en voelt hij zich goed.

Joshua vertelt: ‘Toen we een tijdje geleden ons droomhuis zagen, bleek dat mijn erfelijke ziekte wel eens invloed zou kunnen hebben op de financiering. Ook al heb ik nu geen klachten. Daar hadden we niet op gerekend.

Marieke geeft een flesje aan Puk, de jongste van het gezin. Joshua haalt nog even koffie in de woonkeuken en schuift dan aan op de ruime bank. Tim speelt met zijn speelgoedtrein op de grond in de woonkamer.

‘Mooi hè,’ glimlacht Joshua. ‘Toen we vijf jaar geleden dit huis zagen, wisten we het gelijk. Dit wordt óns huis. We gingen ervoor. Natuurlijk hadden we een hypotheek nodig. Omdat we kinderen wilden, ging onze voorkeur uit naar een hypotheek met een levensverzekering. Als één van ons zou overlijden, dan zou de ander hier nog kunnen blijven wonen, met de kinderen.’ 

Marieke zegt: ‘Samen met onze tussenpersoon vulden we de gezondheidsverklaring in. Die hadden we van de verzekeraar gekregen. Daarin werden geen vragen gesteld over erfelijkheidsonderzoek en erfelijke ziektes in de familie. Maar omdat Joshua voor zijn ziekte behandeld wordt, vulden we dat toch in op het formulier.

‘We gaven aan dat de ziekte van Joshua behandelbaar is, dat met medicijnen en een gezonde leefstijl klachten voorkomen kunnen worden en dat zijn cholesterol op dit moment goed is. Het was best spannend, maar gelukkig konden we de levensverzekering uiteindelijk gewoon afsluiten. Niks stond ons toen meer in de weg om ons droomhuis te kopen.’

Meestal kunnen mensen bij wie uit erfelijkheidsonderzoek blijkt dat ze een verhoogde kans hebben op een erfelijke ziekte, gewoon een levensverzekering afsluiten. Wel accepteren verzekeraars hen soms met extra voorwaarden of vragen ze een hogere premie. Bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gebeurt dit vaker.

 

Wist je dat?