Meningen over genetische testen

wo 14 aug 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
Nederlanders zijn bereid zich genetisch te laten testen, als daar een aanleiding voor is. Zo blijkt uit een enquête die door het Erfocentrum is uitgevoerd onder 250 bezoekers van gezondheidssites op Internet.
 
In de familie
 
Wanneer in de familie een erfelijke ziekte voorkomt zoals borst- of darmkanker, zou 63% (63 op 100) zich laten testen. Slechts een kleine minderheid (5%, 5 op 100) geeft aan niet te willen weten of hij of zij de ziekte wellicht krijgt. Ruim een kwart van de mensen geeft aan dat zij eerst meer informatie zouden willen, bijvoorbeeld over aard van de ziekte of behandelbaarheid.
 
 
 
 
Kinderwens en dragerschap

Als mensen een kinderwens hebben, wil zelfs 70% (70 op 100) zich laten onderzoeken op eventueel dragerschap van erfelijke ziekten (zoals erfelijke bloedarmoede).  Uit het onderzoek blijkt dat 24% de kans op een ziek kind accepteert, als ouders drager zijn van dezelfde erfelijke ziekte. Ongeveer 40% (40 op 100) zou prenataal onderzoek laten doen en eenderde preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD).
 
DNA onderzoek

Nederlanders zijn terughoudend als het gaat om het opslaan van hun eigen DNA. Een minderheid (30%, 30 op 100) is bereid om zijn DNA op te laten slaan in een databank, als dat mogelijk de eigen gezondheid kan verbeteren. ‘Mijn DNA is privé,’ zegt bijna een kwart van de respondenten, terwijl bijna de helft van de mensen eerst meer informatie wil, voordat ze hier een keuze in kunnen maken. 
 
De meeste mensen (86%, 86 op 100) zijn geneigd DNA onderzoek te laten doen als dat een beter werkend medicijn oplevert, terwijl maar 14% dit niet wil. 
 
Als er een genetische test is voor alle bekende erfelijke ziektes, zou ongeveer de helft van de mensen daarvoor kiezen. Van de respondenten wil 28% (28 op 100) eerst meer informatie van een arts. Iets minder dan een kwart is niet bereid dit te doen. 
 
Conclusies
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders positief tegenover DNA-onderzoek staan als er een reden voor is, zoals dragerschap of kinderwens. Niet iedereen denkt hetzelfde over dezelfde onderwerpen. Dat is logisch, iedereen heeft een eigen mening en eigen achtergrond.  

Om een goede keuze te maken die bij iemands overtuigingen past is betrouwbare, onafhankelijke informatie over erfelijkheid en de mogelijkheden van DNA-onderzoek en eventuele vervolgstappen essentieel. Want alleen als iemand goed geïnformeerd is, kan hij of zij bij genetisch onderzoek de juiste keuze maken. 
 
Meer informatie
 
Lees de interviews over ervaringen met genetisch onderzoek.
Bekijk 'Is het fijn om te weten welke ziektes je in de toekomst kunt krijgen?', een filmpje van 15 minuten waarin Marc van Mil van het UMC Utrecht uitleg geeft.
 
 
Auteur
Erfocentrum

Datum
29 mei 2013