Chromosoomafwijking

wo 14 aug 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version

In al onze cellen zitten chromosomen. Op de chromosomen zitten de genen. De genen bepalen onze erfelijke eigenschappen. Chromosoomafwijkingen ontstaan door afwijkingen in de structuur of het aantal chromosomen. 

Chromosoomafwijkingen  kunnen aangeboren aandoeningen veroorzaken. Ook kunnen chromosoomafwijkingen leiden tot een miskraam.

 

 

De kans op een miskraam of een kind met een aangeboren aandoening hangt af van het type chromosoomafwijking. Van alle pasgeborenen heeft 1 op de 200 (0,5%) een chromosoomafwijking. Het Downsyndroom is de chromosoomafwijking die het meest voorkomt. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 200 baby's met het Downsyndroom geboren.

Chromosoomafwijkingen kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, als het ongeboren kind groeit. Maar de afwijking kan ook al in de eicel of zaadcel zitten, waaruit het kind is ontstaan. 

Soms komt door chromosomenonderzoek een afwijking aan het licht. In de vroege zwangerschap is het aantal en de vorm van de chromosomen van het ongeboren kind al vast te stellen. Dit gebeurt met prenataal onderzoek. Prenataal onderzoek kan meestal iets zeggen over de kans op bepaalde chromosoomafwijkingen. 

Een chromosoomafwijking kan verschillende oorzaken hebben. Het gaat om afwijkingen in het aantal chromosomen of afwijkingen in de structuur van de chromosomen.  

 

Meer informatie

Colofon: 

 

Auteur
drs. Anne-Marie de Ruiter (redacteur)

Redactie
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

Foto
Kate Whitley, Wellcome Images

Aanmaakdatum: 
17-03-11
Updatedatum: 
03-12-15

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.