Wat is dragerschap en wat zijn dragerschapstesten?

ma 11 jul 2016
Printvriendelijke versieE-mailPDF version

Onze erfelijke aanleg zit in onze genen. Van (bijna) elk gen heb je twee exemplaren: één heb je van je vader gekregen en één van je moeder. Genen zijn stukjes DNA en bepalen voor een groot deel hoe we eruit zien, en zorgen dat ons lichaam goed werkt. Maar genen bepalen ook of we aanleg hebben voor erfelijke ziektes.


Soms is één van de twee genen van een paar anders dan normaal. Zo’n afwijking noemen we een mutatie. Mensen met zo’n mutatie, noemen we ‘dragers’. Dragers van een ziekte hebben een mutatie in maar één van de twee exemplaren van hetzelfde gen. Zij merken hier niets van. Een drager is niet ziek en het is ook niet aan hem of haar te zien, want naast het afwijkende gen is er ook nog een gezond gen dat goed werkt. Het gezonde gen overheerst.


Ook als een ziekte niet in je familie voorkomt, kun je drager zijn.

 

Met een dragerschapstest (een vorm van erfelijkheidsonderzoek) is vast te stellen of je drager bent van een erfelijke ziekte. Voor deze test moet je bloed en soms wangslijm afgeven. In het DNA wordt gekeken of er een mutatie in het gen voor de ziekte is. Soms wordt naar meerdere genen gekeken.

 

Lees verder:


Terug naar:

 

Geef jouw mening: vul onze enquête Dragerschapstesten: wat vind jij? in.