PTEN Harmatoom Tumor Syndroom (PHTS)
Kinderen met PTEN hamartoom tumor syndroom (ziekte van Cowden) hebben vaak een groter hoofd en kunnen er wat langer over doen om te leren lopen en praten. De oorzaak is een afwijking in een gen. Welke kenmerken iemand krijgt en hoeveel kenmerken, verschilt van persoon tot persoon.
Kinderen met deze aandoening kunnen problemen met leren hebben. Ook hebben ze meer kans op kenmerken van autisme spectrum stoornis.
Mensen met PHTS kunnen goedaardige knobbels in de borst en de schildklier hebben. Ook kunnen ze goedaardige bulten en poliepen op de huid, in de mond en op de tong hebben. Die bulten en poliepen kunnen ook in de darmen zitten. Soms werkt hun schildklier te langzaam of te snel. Mensen met PHTS hebben als ze volwassen zijn meer kans op een goedaardige tumor van de kleine hersenen. Dit heet de ziekte van Lhermitte-Duclos.
Vrouwen met PHTS hebben meer kans om borstkanker en baarmoederkanker te krijgen. Mannen en vrouwen hebben meer kans op schildklierkanker en darmkanker. Dokters weten nog niet hoe groot de kans op kanker precies is bij PTEN hamartoom tumor syndroom.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Bannayan-Riley-Ruvalcaba syndroom
Bannayan-Riley-Ruvalcaba syndrome
Cowden syndroom
Syndroom van Cowden
Cowden disease -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken aan PHTS als iemand de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Dokters kunnen de aandoening vaststellen door DNA-onderzoek te doen.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
PHTS kan niet genezen. Als dokters de aandoening bij een kind hebben vastgesteld, dan komt hij of zij elk jaar voor controle bij de kinderarts of kinderneuroloog De arts kijkt dan hoe het kind zich ontwikkelt. Ook onderzoekt de dokter de schildklier, soms gebeurt dat door een echo te maken.
Vanaf 18 jaar is het advies dat de dokter ieder jaar de schildklier onderzoekt en ieder jaar of iedere 2 jaar een echo van de schildklier maakt. Ook is het advies om ieder jaar het bloed te onderzoeken.
Mensen vanaf 40 jaar kunnen iedere 5 jaar een onderzoek van de darmen krijgen. Soms kan de dokter besluiten dat dit onderzoek vaker gebeurt. Dit hangt af van wat de dokter in de darmen vindt.
Het advies voor vrouwen tussen de 25 tot 60 jaar is om ieder jaar een borstonderzoek (op de mammapoli) en een MRI te doen.
Op de leeftijd van 30 tot 75 jaar is het advies ieder jaar een mammografie te maken. Voor sommige vrouwen tussen de 60 en 75 jaar is het advies het ene jaar een mammografie laten doen en het andere jaar een MRI. De dokter kan daar meer over vertellen.
Vanaf 30 jaar kunnen vrouwen ervoor kiezen om ieder jaar de baarmoeder te laten controleren. Dan maakt de dokter een echo en haalt wat weefsel weg voor onderzoek. -
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de 200.000 mensen heeft PTEN hamartoom tumor syndroom (PHTS).
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak is een afwijking in het PTEN-gen. Dit gen ligt op chromosoom 10, op de lange (q) arm op plek 23.31 (10q23.31).
Door de afwijking in het PTEN gen kunnen de knobbels en poliepen ontstaan en heeft iemand meer kans op kanker. Dokters weten nog niet hoe groot precies de kans op kanker is bij PTEN hamartoom tumor syndroom.
We weten nog niet hoe de afwijking in dit gen leidt tot de andere kenmerken van PHTS. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, PHTS is erfelijk. Je kunt het krijgen als je van één van je ouders het gen met de afwijking erft. Dit noemen we autosomaal dominante overerving.
Je kunt ook PHTS krijgen omdat de afwijking in het gen bij jou spontaan ontstaan is. Dat heet een nieuwe afwijking. Dan heb je het gen met de afwijking niet van één van je ouders gekregen. Je kunt de afwijking in het gen wel weer aan je kinderen doorgeven. Dus dan is het erfelijk.
-
Kinderwens
Heb jij kans op een kind met PTEN hamartoom tumor syndroom en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Soms is embryoselectie (PGT) mogelijk bij PHTS. Of dit in jullie situatie kan, kun je met je dokter bespreken.
Op de website kanker.nl vind je algemene informatie over kanker en een kinderwens. -
Meer info voor patiënten
- Stichting PTEN België NederlandInformatie en lotgenotencontact, voor en door patiënten
- Kinderneurologie.euInformatie geschreven door een kinderneuroloog. Cowden syndroom is een andere naam voor PTEN hamartoom tumor syndroom
- PTEN Harmatoom Tumor Syndroom (PHTS)Informatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Infographic PTEN Harmatoom Tumor syndroomGemaakt door erfelijkheidsartsen
- PTEN hamartoom tumorsyndroomInformatie van Kanker.nl
- Erfelijke aanleg voor kanker in de familieHeb jij PHTS? Dan hebben sommige van jouw familieleden deze aanleg misschien ook. Kijk wat Lina en haar broers deden toen duidelijk werd dat Lina een erfelijke aanleg voor kanker had.
- Kanker en erfelijkheid: hoe vertel ik het mijn familie? Brochure
- 'Ik wilde heel graag zeggen dat er niets aan de hand was, maar ik moest eerlijk zijn'Tanja en haar drie kinderen hebben PTEN harmatoom tumorsyndroom. Portretblog van erfelijkheidsarts Cora Aalfs
- Webinars (filmpjes) van PTEN België NederlandOver PHTS bij kinderen, vaatafwijkingen, nieuwe ontwikkelingen, hoe ga je om met de diagnose en de schildklier
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels over Cowden syndroom
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels over Bannayan-Riley-Ruvalcaba syndroom
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels over het PTEN harmatoom tumor syndroom
-
Meer info voor artsen
- Verwijscriteria Erfelijke aanleg voor kanker
- PTEN harmatoom tumor syndroomRichtlijnen VKGN-STOET
- PTEN Harmatoom Tumor Syndroom (PHTS)Informatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Infographic PTEN Harmatoom Tumor syndroomGemaakt door erfelijkheidsartsen
- Richtlijn PTEN hamartoom tumor syndroomFederatie Medisch Specialisten, november 2014
- Samenvatting richtlijn PTEN harmatoom tumorsyndroomIKNL, maart 2015
- Orphanet
- GeneReviews
-
Expertisecentra
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke Kanker
- Sectie Klinische Genetica
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3946
- erfelijkheid@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- ENCORE - Expertisecentrum Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC
- Afdeling Algemene Kindergeneeskunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6146
- secretariaatalkg@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Maastricht UMC+ Expertisecentrum voor Genodermatosen
- Afdeling Dermatologie
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- 31 (0)43 387 5292
- secr.dermatologie@mumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
-
Updatedatum
7 juli 2022