Overslaan en naar de inhoud gaan

Tetralogie van Fallot

Tetralogie van Fallot is een aangeboren hartziekte. Of iemand kenmerken heeft en hoeveel last iemand daarvan heeft, verschilt van persoon tot persoon.

Bij tetralogie van Fallot zijn er vier afwijkingen:
1: Er zit een gat in de wand tussen de linker en de rechter kamer van het hart. 
2: De wand van de rechter kamer is dikker. 
3: De longslagader is te smal. 
4: De lichaamsslagader (aorta) ligt te ver naar rechts.

Ons hart bestaat uit vier ruimtes: twee boezems en twee kamers. Vanuit het lichaam stroomt het bloed eerst de rechter boezem in. Dan wordt het naar de rechter kamer gepompt. De rechter kamer pompt het bloed door de longslagader naar de longen. 

In de longen komt zuurstof in het bloed. Daarna stroomt het bloed door de longader in de linker boezem. Dan wordt het naar de linker kamer gepompt. De linker kamer pompt het bloed door de grote lichaamsslagader (aorta) naar het lichaam. 

Tussen de linker- en rechter kant van het hart zit een wand. Die wand zorgt ervoor dat bloed met veel zuurstof en bloed met weinig zuurstof niet bij elkaar kunnen komen. Bij tetralogie van Fallot zit er een gat in deze wand (ventrikelseptumdefect). Hierdoor komt het bloed met weinig zuurstof bij het bloed met veel zuurstof. Dan gaat er te weinig zuurstof naar de organen in het lichaam. Verder moet de rechter hartkamer harder werken, omdat de longslagader smaller is. Dan wordt de wand van de rechter kamer dikker.

Door deze veranderingen werkt het hart niet goed. Een kind met tetralogie van Fallot kan daardoor verschillende klachten hebben, zoals: 
-    Vaak een snelle ademhaling
-    Soms flauwvallen 
-    Soms snel heel moe bij inspanning
-    Soms ineens veel moeite hebben met ademen, waarbij hun huid blauw wordt (‘spells’). 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN