Overslaan en naar de inhoud gaan

Migraine

Migraine is heftige, kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Bij migraine is er een storing in de hersenen die even duurt. Misschien komt dit omdat zenuwen en bloedvaten in de hersenen geprikkeld worden. Mogelijk spelen erfelijke aanleg en andere oorzaken er een rol bij. Maar wat echt de oorzaak is, is bijna nooit duidelijk.

Sommige mensen krijgen als kind een eerste migraineaanval. Anderen pas als volwassene. De klachten en de ernst van de klachten zijn verschillend van persoon tot persoon.

Migraine komt regelmatig terug. Een migraineaanval kan tussen 1 en 3 dagen duren. De meeste mensen hebben één of meer aanvallen per maand. Iemand heeft hoofdpijn en kan ook misselijk zijn, overgeven en overgevoelig zijn voor licht en geluid. Sommige mensen hebben vóór het begin van de aanval van migraine een aura. Iemand ziet dan bijvoorbeeld lichtflitsen, kan een tijdje minder goed zien of heeft tintelingen in een arm of been. Iemand kan tijdens de aanval niet verder gaan met waar hij of zij mee bezig is. Veel mensen kunnen dan niet anders dan in bed blijven.

Een deel van de mensen met migraine kan een aanval van te voren voelen aankomen. Ze ergeren zich dan bijvoorbeeld sneller of hebben trek in bepaald voedsel.

Sommige dingen kunnen ervoor zorgen dat iemand (sneller) een migraineaanval krijgt. Bijvoorbeeld bepaald eten of drinken, bepaalde omstandigheden of veranderingen in de hormonen (zoals menstruatie). Wat dat is, wisselt per persoon. 

Heb je een vraag? Mail ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Migraineaanvallen
      Migraine headache
      Migrainous headache

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Er is geen speciale test om te bepalen of je migraine hebt. De dokter leidt dat af van de klachten die je hebt. 
      Soms doet de dokter lichamelijk onderzoek. Dat is om uit te zoeken of er geen andere oorzaken zijn voor de hoofdpijn zijn. Daarom wordt er soms onderzoek gedaan van de hersenen met een MRI- of CT-scan .

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Je kunt niet genezen van migraine. 
      Met een behandeling proberen dokters de klachten tijdens de migraine aanvallen minder te maken. Dit kan soms met medicijnen. Soms helpen dingen zoals regelmatig eten en ontspannen, en voldoende slapen. En het ontwijken van dingen die er bij jou voor zorgen dat je (sneller) een aanval krijgt.

    • Hoe vaak komt het voor?

      In Nederland heeft ongeveer 2 tot 3 op de 15 mensen migraine. De aandoening komt 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Bij migraine is er storing in de hersenen die even duurt. Misschien komt dit omdat zenuwen en bloedvaten in de hersenen geprikkeld worden. Waardoor dit precies komt, is bijna nooit duidelijk. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken. Migraine lijkt ook erfelijk te zijn. Het komt vaker voor in bepaalde families. Maar er is (nog) geen afwijking in een gen gevonden waardoor migraine ontstaat.

      Behalve bij familiaire hemiplegische migraine. Van die ziekte is de afwijking in het gen bekend. 

    • Is deze ziekte erfelijk?

      De oorzaak van migraine is niet precies bekend. Het lijkt er op dat erfelijkheid een rol speelt, omdat het in bepaalde families meer voorkomt. Maar misschien spelen ook andere oorzaken een rol.

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra (ECZA) aangewezen. Migraine is niet zeldzaam.

    • Updatedatum

      21 november 2024