Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) betekent verdikking van (een deel van) de hartspier. Het dikker worden van de hartspier kan zowel erfelijke als niet-erfelijke oorzaken hebben.

Een niet-erfelijke oorzaak is bijvoorbeeld als iemand langdurig een te hoge bloeddruk heeft, zonder daar behandeling voor te krijgen. Of als iemand aan topsport doet of gedaan heeft.

Mensen met hebben HCM hebben niet altijd klachten.
Bij HCM met een erfelijke oorzaak, kan het dikker worden van de hartspier het enige kenmerk zijn. Maar HCM kan ook één van de kenmerken zijn van een andere ziekte of aandoening. Bijvoorbeeld van een aantal stofwisselingsziekten en spierziekten.

Er zijn een aantal redenen om aan een erfelijke oorzaak voor HCM te denken. Bijvoorbeeld als iemand op jonge leeftijd HCM heeft, of als er meer mensen in de directe familie zijn met HCM.

Klachten die voorkomen bij HCM zijn bijvoorbeeld:

  • minder uithoudingsvermogen
  • pijn op de borst
  • hartritmestoornissen (vooral het veel te snel slaan van het hart)

Hartritmestoornissen kunnen leiden tot duizeligheid, flauwvallen en soms tot plotseling overlijden.

De erfelijke aanleg voor hypertrofische cardiomyopathie hoeft niet altijd te betekenen dat iemand ook HCM krijgt, of de HCM kan in de loop van het leven ontstaan.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)
      Familial Hypertrophic Cardiomyopathy
      HCM

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een verdikte hartspier kan worden vastgesteld met een hart-echo of MRI van het hart. Soms heeft iemand met HCM een hartruis. Ook zijn er meestal veranderingen op het hartfilmpje (ECG) te zien. Als vastgesteld is dat iemand HCM heeft, wordt er nog aanvullend hartonderzoek van het hart gedaan om te bepalen wat voor haar of hem het risico op problemen door de HCM is. Als er aanwijzingen zijn dat iemand een stofwisselingsziekte of andere aandoening heeft, wordt daar soms gericht onderzoek naar gedaan.

      Soms kan een erfelijke oorzaak van de HCM met DNA-onderzoek worden bevestigd.

      Is in je familie de erfelijke oorzaak van HCM bekend? Alleen dan is DNA-onderzoek bij gezonde familieleden mogelijk. Daarmee is vast te stellen of je de erfelijke aanleg ook hebt.

      Als er geen erfelijke aanleg kan worden aangetoond, maar er wel aanwijzingen voor zijn, worden soms adviezen voor controles voor familieleden gegeven.

      Komt er HCM in je familie voor en overweeg je hier naar (DNA-) onderzoek te laten doen? Deze keuzehulp helpt je na te denken over wel of geen onderzoek doen.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Hypertrofische cardiomyopathie kan niet genezen. Het doel van de behandelingen is het verminderen van klachten en het voorkomen van problemen. De behandeling hangt af van de klachten. Soms worden medicijnen gegeven. In andere (zeldzame) gevallen kan het nodig zijn een pacemaker of inwendige defibrillator, een ICD, te plaatsen. Soms is een operatie of een behandeling met alcohol (ingespoten in de verdikte hartspier) mogelijk. Ook leefregels kunnen belangrijk zijn.

      Regelmatige controles van het hart zijn soms voor familieleden van belang.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Naar schatting 1 op de 500 mensen heeft HCM.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      De erfelijke vorm van HCM kan veroorzaakt worden door een verandering (mutatie) in verschillende genen. En nog niet alle genen zijn gevonden.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      De erfelijke vormen van HCM zijn (meestal) autosomaal dominant erfelijk.
      Soms heeft iemand HCM, maar één van zijn ouders niet. De ziekte is dan bij hem of haar begonnen. Dan is er sprake van een nieuwe mutatie. De verandering in de genen kan die persoon doorgeven aan zijn of haar kinderen.

    • Kinderwens

      Hebben jullie kans op een kind met de HCM en willen jullie graag kinderen? Bespreek dan de mogelijkheden met je arts.

      Heb jij ook een kinderwens en HCM in de familie? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

      Vrouwen met HCM die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.