Overslaan en naar de inhoud gaan

Apert syndroom

Het Apert syndroom is een aandoening van de schedel, het gezicht, de handen en de voeten. De oorzaak is een afwijking in een gen. Hoeveel kenmerken iemand heeft en hoe ernstig die zijn, verschilt van persoon tot persoon. 

Normaal zitten bij een baby en een klein kind de verschillende botten van de schedel nog niet helemaal aan elkaar vast. Zo is er ruimte voor de hersenen en voor de schedel om te groeien. Bij kinderen met het Apert syndroom groeien sommige botten van de schedel te snel aan elkaar vast. Dit heet craniosynostose.
Daardoor kunnen het hoofd en de kaken niet goed groeien. Het hoofd en het gezicht krijgen een andere vorm. Dat kan ervoor zorgen dat sommige kinderen moeite hebben met ademen.

Bij mensen met Apert syndroom staan de ogen vaak verder uit elkaar. Soms horen ze minder goed. Of hebben als kind vaak oorontstekingen.  
Mensen met Apert syndroom kunnen minder tanden hebben of de tanden kunnen te dicht op elkaar staan. Sommige kinderen worden geboren met een gespleten verhemelte (schisis). 
Soms zitten de vingers en/of tenen voor een deel aan elkaar vast (syndactylie). Bij sommige mensen is er iets aan de hand met de botten in de ellebogen of de schouders. Dan kan iemand de armen minder goed bewegen. Sons zweet iemand met dit syndroom meer dan andere mensen (hyperhidrose).

Bij Apert syndroom is er meestal niks aan de hand met de intelligentie. Maar iemand kan een milde tot matige verstandelijke beperking hebben.

Het Apert syndroom kan lijken op het Saethre-Chotzen syndroom en op het Carpenter syndroom. Maar de oorzaak van die syndromen is een verandering in andere genen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN